Sporten met een lichamelijke beperking

Bijvoorbeeld slechte knieën of enkels zodat (hard)lopen pijn en/of problemen oplevert? Heeft u een chronische aandoening of zit u in een revalidatieproces van een oncologische behandeling? 
Juist voor u kan lichamelijke activiteit veel winst opleveren.

Regelmatige lichaamsbeweging draagt op allerlei manieren bij aan uw gezondheid. Uw hart en bloedvaten blijven beter in conditie en bewegen heeft een positieve invloed op de bloeddruk en het cholesterolgehalte.  Bovendien verkleint het de kans op overgewicht. Verder blijven uw botten langer sterk en werkt uw spijsvertering beter. U voelt zich energieker, kunt gemakkelijker ontspannen en bent daardoor beter bestand tegen stress.

Voldoende lichaamsbeweging verhoogt uw kwaliteit van leven, want als u soepel kunt bewegen, voelt u zich beter.

Bewegen op maat

Beter Buiten Sporten kan voor u een beweegprogramma opstellen dat helemaal is afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen. Met of zonder het gebruik van Xco’s. Het beweegprogramma is in (klein) groepsverband mogelijk met mensen met een vergelijkbare aandoening of conditie. In deze groep kunt u elkaar steunen, stimuleren en ervaringen uitwisselen. Gezamenlijk werkt u aan het ontwikkelen van een actieve leefstijl met als doel deze uiteindelijk zelfstandig te kunnen voortzetten.

Aan de slag met een beweegprogramma

Voordat u gaat starten met het programma hebben wij een aantal gegevens over uw lichamelijke conditie nodig. Met deze gegevens bepalen wij samen met u het beweegprogramma.
De oefeningen in het programma zijn gericht op de algehele fitheid/conditie, uithoudingsvermogen en het vergroten van de mobiliteit.

Onderstaand filmpje geeft een impressie van oefeningen met behulp van Xco trainers na een mamma-amputatie. Het filmpje laat 3 fasen zien: oefeningen vlak na de operatie, een aantal weken na de operatie en het eindresultaat bij (bijna) volledig herstel.

De juiste activiteit na het beweegprogramma

De meeste vormen van bewegen zijn in principe goed voor mensen met een chronische aandoening. Sommige mensen vinden het prettig om in groepsverband te (blijven) bewegen. Het is altijd mogelijk in een  Xco-Walking, of loopgroep mee te blijven doen.

 

rol 5    BK 15 DSC02394    BK 12 DSC02367